Historie Citrorevanche

Het is 2003. De 17-jarige Alberto Jansen rijdt in Doetinchem op zijn scooter van het werk naar huis en wordt vol geschept door een auto. “Gelukkig had ik wel een helm op”, zegt hij. Geen hersenletsel dus, maar het resultaat was naast vele schaafwonden een uiterst gecompliceerde beenbreuk. daarop volgde een operatie. Het werd de eerste van een lijdensweg van totaal vijf operatieve ingrepen . Het been bleek namelijk 30 graden fout te zijn gezet. Uiteindelijk bood de Nijmeegse Sint Maartenskliniek de definitieve oplossing. “Ik heb er wel blijvend problemen aan over gehouden”, zegt Alberto. “Ik heb artrose en mijn rechterbeen is korter dan mijn linker.”

Eerst werkte ik nog hobbymatig in de werkplaats.

Restauratie

“Tijdens mijn langdurige revalidatie kreeg ik tijd om na te denken over mijn toekomst.” Hij zocht werk dat lichamelijk niet te belastend was, veel vrijheid gaf en waarin hij uitdaging en passie vond. Via het BBL-traject behaalde hij certificaten en diploma´s voor lasser en CNC frezer. Alberto had een passie voor oude auto’s. Vader Matthijs Jansen is plaatwerker en vervaardigt carrosserieonderdelen voor Citroën DS in zijn bedrijf Citroplaque en zette zijn zoon op het spoor van het restauratiewerk van auto’s. Eerst nog werkte hij hobbymatig in de werkplaats.

Citroën

Sinds 2015 heeft de 33-jarige Doetinchemmer zijn eigen bedrijf Citrorevanche. De naam refereert aan de tweede kans, die hij heeft gegrepen. Hij huurt een ruimte in het bedrijf van zijn vader aan de Hoekhorsterweg in Wehl. Vader en zoon zijn ‘Citrofielen’. Met name fans van het model DS, De Snoek, die van 1955 tot 1975 werd geproduceerd. Een auto voor liefhebbers, maar niet roestvrij. Citrorevanche fabriceert nieuwe carrosserieonderdelen. Het plaatwerk van de achterkant van de Citroën DS is het slechtste deel. Vol trots toont Alberto in zijn werkplaats een kale achterkant van een ‘Snoek’. Het blijkt geen gestripte oldtimer, maar een compleet nieuwe achterkant volgens de originele maatvoering door hem vervaardigd. Uniek in de autowereld. Restaurateurs sparen zo bij de montage veel tijd.

Afspraak maken

Historie Citroplaque

Matthijs volgde op de technische school de opleiding  machine bankwerker en werkte o.a. als lasser in een constructie bedrijf, op een zandzuigerij, hij laste gasleidingen en werkte in de scheepsbouw.

Voor zijn hobby kocht hij een Citroën DS een auto die de bijnaam “de Snoek” kreeg door de vorm van de carrosserie,  hij wilde het plaatwerk zelf restaureren en kwam erachter dat onderdelen zeer moeilijk te verkrijgen waren en vaak niet pasten. Hij kwam in contact met Toon Langelaar in Neede de Citroënspecialist voor de modellen ID en DS. Toon gaf Matthijs wat laswerk mee en op die manier begon Matthijs van zijn hobby zijn werk te maken.

Hij startte in Drempt en via meerdere verhuizingen naar een ruimer pand  kwam hij in 2012 in Silvolde terecht. De keuze viel op de voormalige bedrijfsruimte van bouwbedrijf Lankveld, de landelijke ligging en weinige buren waren mede bepalend bij zijn keuze.

De Eiffeltoren wijst de weg naar de ingang en is in de winter verlicht. Het is geen garage, je kunt er geen auto laten repareren of voor de APK brengen. De werkzaamheden beperken zich tot het uitstukken en nieuw vervaardigen van plaatmateriaal voor de Citroën types ID en DS.
De ID was de goedkope uitvoering van de DS, de duurdere uitvoering werd verkocht met de type aanduiding Pallas. Verder was er een cabriolet en een stationcar leverbaar.

Matthijs maakte zelf matrijzen voor de verschillende onderdelen en met een indrukwekkend machinepark vervaardigt hij nieuwe plaatwerk onderdelen voor de DS modellen. De laatste aankoop was een 400 tons pers. In de deuren en de voor- en achterschermen worden nieuwe delen ingelast, je levert de oude set deuren in en kunt gelijk een set gerestaureerde deuren meenemen. Meerdere delen zoals het dak , spatborden en achterkleppen worden nu ook in kunststof vervaardigd en de bumpers zijn roestvrijstaal daar hoef je als plaatwerker niets mee te doen.

 

In de rustige tijd als het magazijn vol is met reserve onderdelen restaureert Matthijs ook de  carrosserie van een DS terplekke, er zijn altijd auto’s onderhanden. Het is mogelijk om een normale uitvoering van de DS om te laten bouwen naar een cabriolet. 

Bij de restauratie ontdekt men door de strakke maatvoering van de plaatwerkdelen of een auto vroeger aanrijdingsschade heeft opgelopen en het chassis ontzet is. In de drukke periodes wordt er met twee personeelsleden met een nul uren contract meegeholpen.

De klanten zijn veelal restaurateurs van automobielen en komen via mond op mond reclame, verder staat hij op de vakbeurs Citromobiel in Haarlemmermeer. Inmiddels hebben ook restaurateurs uit Engeland en België de weg naar Silvolde gevonden.

Hij geniet ervan dat zijn zoon een stukje van de ruimte van hem gehuurd heeft en zijn eigen bedrijf begonnen is door de afzonderlijke onderdelen tot complete achterkanten van auto’s te vervaardigen.

Hij ziet het nog niet gebeuren dat de DS als retro model gebouwd wordt, de auto is zeer complex o.a. het hydro pneumatische verings systeem is een ingewikkelde materie.

Voor de toekomst wordt met de vervaardiging van plaatwerk onderdelen voor de Citroën HY bus begonnen.

Matthijs verzamelt en restaureert voor zijn hobby oude motoren, oude tijden herleven bij het zien van de Greeves, Bultaco , CZ, Italjet en Husqvarna machines.