Historie Citrorevanche

Het is 2003. De 17-jarige Alberto Jansen rijdt in Doetinchem op zijn scooter van het werk naar huis en wordt vol geschept door een auto. “Gelukkig had ik wel een helm op”, zegt hij. Geen hersenletsel dus, maar het resultaat was naast vele schaafwonden een uiterst gecompliceerde beenbreuk. daarop volgde een operatie. Het werd de eerste van een lijdensweg van totaal vijf operatieve ingrepen . Het been bleek namelijk 30 graden fout te zijn gezet. Uiteindelijk bood de Nijmeegse Sint Maartenskliniek de definitieve oplossing. “Ik heb er wel blijvend problemen aan over gehouden”, zegt Alberto. “Ik heb artrose en mijn rechterbeen is korter dan mijn linker.”

Eerst werkte ik nog hobbymatig in de werkplaats.

Restauratie

“Tijdens mijn langdurige revalidatie kreeg ik tijd om na te denken over mijn toekomst.” Hij zocht werk dat lichamelijk niet te belastend was, veel vrijheid gaf en waarin hij uitdaging en passie vond. Via het BBL-traject behaalde hij certificaten en diploma´s voor lasser en CNC frezer. Alberto had een passie voor oude auto’s. Vader Matthijs Jansen is plaatwerker en vervaardigt carrosserieonderdelen voor Citroën DS in zijn bedrijf Citroplaque en zette zijn zoon op het spoor van het restauratiewerk van auto’s. Eerst nog werkte hij hobbymatig in de werkplaats.

Citroën

Sinds 2015 heeft de 33-jarige Doetinchemmer zijn eigen bedrijf Citrorevanche. De naam refereert aan de tweede kans, die hij heeft gegrepen. Hij huurt een ruimte in het bedrijf van zijn vader aan de Hoekhorsterweg in Wehl. Vader en zoon zijn ‘Citrofielen’. Met name fans van het model DS, De Snoek, die van 1955 tot 1975 werd geproduceerd. Een auto voor liefhebbers, maar niet roestvrij. Citrorevanche fabriceert nieuwe carrosserieonderdelen. Het plaatwerk van de achterkant van de Citroën DS is het slechtste deel. Vol trots toont Alberto in zijn werkplaats een kale achterkant van een ‘Snoek’. Het blijkt geen gestripte oldtimer, maar een compleet nieuwe achterkant volgens de originele maatvoering door hem vervaardigd. Uniek in de autowereld. Restaurateurs sparen zo bij de montage veel tijd.

Afspraak maken